Congrès Nacional del Consell Espanyol de RCP

Els passats 5 i 6 de novembre es va celebrar el 4t Congrès Nacional del Consell Espanyol de RCP a Palma de Mallorca, sota el lema Augmentar la supervivència de la parada cardiaca és possible.

Assistir a aquest esdeveniment tan important al calendari sanitari ens ha permès escoltar les novetats del sector i les experiències, de la mà dels professionals de les emergències sanitàries i també d’algunes de les eminències de la cardiologia a nivell nacional. Això ens ha donat a conèixer les diferents línies d’acció que actualment s’estan duent a terme a tot el territori espanyol per a aconseguir, en primer lloc, eliminar les pors dels primers que han d’intervenir en una parada cardiaca, a la vegada que s’aconsegueix ‘naturalitzar’ aquest tema, deixant de banda que sigui un tabú; i, en segon lloc, ens ha permès descobrir els mètodes de treball dels professionals per a millorar la qualitat de la Reanimació Cardio-Pulmonar (RCP), entre d’altres accions.

Tal i com va dir el Dr. Josep Brugada Terradellas (Cardiòleg, Responsable de la secció d’arrítmies de l’Hospital Clínic de Barcelona i professional reconegut per diferents entitats i associacions mèdiques), és molt important seguir treballant per a poder aconseguir una desfibril·lació precoç enfront d’un episodi de parada cardiaca, que consisteix en realitzar una descàrrega elèctrica al cor mitjançant pales o pegats, que tracten de reiniciar l’activitat cardiaca.

Segons la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), hi ha prop de 30.000 parades cardiaques a l’any i, en cas de que un pacient pateixi un episodi al carrer i no rebi assistència, la seva probabilitat de sobreviure passats 10 minuts, és quasi nul·la. Per això és tan important que tots els ciutadans coneixem com realitzar un massatge cardiac i fer servir un desfibril·lador.

Gràcies a aquest Congrès sumo més coneixements i noves línies d’actuació per a aconseguir un dels meus objectius principals: la divulgació de les maniobres bàsiques de Reanimació Cardio-Pulmonar.

PABLO DURÁN

El Congrès Nacional del Consell Espanyol de RCP està organitzat pel Consejo Español de Resucitación Cardiopulmonar (CERCP), una corporació sanitària sense ànim de lucre, integrada per organitzacions i entitats d’àmbit nacional, autonòmic i local. La seva activitat està acreditada en l’àmbit del Suport Vital (SV) i de la Ressusitació Cardio-Pulmonar (RCP). El CERCP és el representatnt a Espanya del ERC (Consejo Europeo de Resucitación). 

Publicat per Pablo Durán

Infermer i formador en Reanimació Cardio-Pulmonar des de 2012.

A %d bloguers els agrada això: