1ª Jornada d’Assistència Sanitària a l’àmbit esportiu

Un 90% de les persones que entren en parada cardiorespiratòria mentre practiquen esport, mor a causa de no entrar en reanimació als següents 2 minuts.

El passat 12 de març va tenir lloc la 1a Jornada d’Assistència Sanitària en l’àmbit esportiu al Club de Golf Terramar, on l’equip de Sitges Cardioprotegit va oferir un taller de reanimació cardio-pulmonar (RCP) i primers auxilis per a Biciats del Garraf (BdG), un grup d’aficionats al ciclisme de muntanya i carretera. L’objectiu principal del taller, realitzat per petició dels integrants de BdG, és conèixer les maniobres d’actuació per a salvar una vida a temps en cas de parada cardiorespiratòria, doncs segons la Sociedad Española de Cardiología, es produeixen fins a 50.000 parades cardíaques anuals i prop de 45.000 víctimes no poden salvar-se a causa de no intervenir-hi a temps.

La sessió, que va tenir una durada de 4 hores i va comptar amb la presència de 30 persones, va ser impartida per Pablo Durán, infermer amb una àmplia experiència al camp de les emergències mèdiques i que actualment combina la seva feina d’infermer al SEM amb la docència a diferents institucions; Joan Pagès, infermer de la unitat d’arrítmies de l’Hospital Vall d’Hebron; i Jesús Reina, Tècnic d’Emergències Sanitàries i instructor en SVB i DESA, que actualment forma part de les unitats d’emergències sanitàries de la zona del Garraf i l’Alt Penedès. Els tres docents van explicar a l’audiència les principals causes de parada cardíaca i com actuar davant d’aquesta situació, a més de realitzar una formació pràctica. També van tenir l’oportunitat de compartir l’experiència d’un testimoni de BdG que havia sofert una parada cardíaca  fa uns mesos i va poder sobreviure.

Un estudi de Benito Morentin realitzat el 2021 indica que la mort sobtada associada a l’activitat esportiva al nostre país afecta principalment a homes d’edat mitjana que practiquen esport recreatiu com el ciclisme, el futbol i el running. Les parades cardíaques no avisen i, per això, és de vital importància formar al màxim nombre de civils en maniobres de RCP perquè, si aquestes es realitzen abans de que passin 2 o 3 minuts després de la parada, la supervivència del pacient augmenta més del 50% i quan arriben els dispositius sanitaris és més fàcil salvar la seva vida.

Publicat per Pablo Durán

Infermer i formador en Reanimació Cardio-Pulmonar des de 2012.

A %d bloguers els agrada això: